Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş, kornea ön yüzeyine takılan merceklere kontakt lens denir, diğer adıysa "temas camları" dır. Halk arasında "Lens" olarak tabir edilir. Kornea ön yüzeyine takılarak görme kusurlarını düzeltmek için optik amaçlı kullanılmaktadır. Kontakt lensler optik amaçlı olarak kullanılmakla beraber kozmetik ve tedavi edici amacıyla da kullanılmakta olan bir çeşit protezdir. Kontakt lensler, kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki görme kusurlarının düzeltilmesi veya bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan lenslerdir. Refraksiyon ve optikle ilgili ilkeler gözlüklere benzer şekilde kontakt lenslere de uygulanır. Bunlar, miyopi veya hipermetropi derecesine göre kornea eğriliğini bir kontakt lens yüzeyi ile değiştirerek var olan kusuru düzeltirler. Kontak lensler göz ile direkt temas halinde olduğundan dolayı göz hekimi kontrolünde kullanılmalıdır. Astigmatizmalarin çoğunlukla kornea ön yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontakt lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş (Torik)yumuşak lenslerin kullanılması gerekir. Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş olan yumuşak kontakt lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler.
Küçük numaralarda gözlük ve kontakt lens numaraları ayni iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir. Son yıllarda kontakt lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir.
Gözümüzün önündeki kornea denilen saat camı gibi olan saydam yapının üzerine uygulanarak göz kusurunu düzelten optik disklerdir. Gözlüğün düzelttiği tüm kusurlar ve düzeltemediği bazı kusurlar lensle düzeltilebilmektedir. Uzağı iyi göremeyen miyoplar, uzak ve yakını iyi göremeyen hipermetroplar, uzağı veya yakını çarpık, gölgeli gören astigmatlar, katarakt nedeniyle lensi alınmış afaklar ve 40 yaşından sonra yakını göremeyen presbiyoplar için yumuşak, yumuşak torik, sert veya yarı sert lensler mevcuttur.
Sert (Gaz Geçirgen) Kontakt Lens
Yumuşak Kontakt Lensler
Prostetik Lensler
Bir göz rengi çeşitli nedenlerden dolayı diğerinden farklı olan kişilerde,renk farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan yumuşak lenslerdir.
Kromojen Lensler
Renk körlüğü bulunan insanlarda,renklerin algılanmasını,tonlarını seçebilmek amacıyla uygulanmaktadır.
Kontakt lens kullanmak isteyen hastaların özel göz muaynesinden geçmeleri gerekmektedir.Göz kliniğimizde kontakt lens kullanmak isteyen hastalarımız göz muayeneleri yapıldıktan sonra kornea topografisi incelemesine alınmaktadır.Hastanın göz sağlığına en uygun lens seçimi yapıldıktan sonra , ilk kez kontakt lens kullanacaklara eğitim verilmektedir.İlk defa kontakt lens kullananlarda, gözde rahatsızlık hissi, göz yaşarması, kırpma, ışık hassasiyeti olabilmektedir.
Bu durum zamanla düzelmektedir,yumuşak lenslerde 3-5 gün ,sert lenslerde birkaç hafta kadardır.Süresi geçmiş ya da deforme lensler kullanılmamalıdır. Lens takıp, çıkarmadan önce eller Sıcak sabunlu suyla yıkanmalıdır. Lens kutuları haftada bir kez kaynatılmalıdır. Kaplardaki solüsyon her gün yenilenmelidir. Lens çok amaçlı solüsyon içerisinde minimum 4 saat bekletilmelidir. Lens musluk suyu ile temas ettirilmemelidir.
Reaksiyon gelişmesi halinde solüsyon değişikliği yapılmalıdır. Gözde meydana gelen kızarıklık, ağrı, sulanma, batma, ışığa hassasiyet gibi durumlarda lens çıkarılmalı ve göz doktoruna başvurulmalıdır. Kontakt lenslerinizi doktorunuzun size önerdiği solüsyon haricinde başka solüsyonlarla temizlemeyiniz.
Copyright © 2016 | www.isingoz.com