Yükleniyor Lütfen Bekleyin...
info@isingoz.com Tel: 0(364) 213 7639 - 0(364) 224 4291

Kontakt Lens Tedavisi

Kontakt Lens Nedir?

Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş, kornea ön yüzeyine takılan merceklere kontakt lens denir, diğer adıysa "temas camları" dır. Halk arasında "Lens" olarak tabir edilir. Kornea ön yüzeyine takılarak görme kusurlarını düzeltmek için optik amaçlı kullanılmaktadır. Kontakt lensler optik amaçlı olarak kullanılmakla beraber kozmetik ve tedavi edici amacıyla da kullanılmakta olan bir çeşit protezdir. Kontakt lensler, kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki görme kusurlarının düzeltilmesi veya bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan lenslerdir. Refraksiyon ve optikle ilgili ilkeler gözlüklere benzer şekilde kontakt lenslere de uygulanır. Bunlar, miyopi veya hipermetropi derecesine göre kornea eğriliğini bir kontakt lens yüzeyi ile değiştirerek var olan kusuru düzeltirler. Kontak lensler göz ile direkt temas halinde olduğundan dolayı göz hekimi kontrolünde kullanılmalıdır. Astigmatizmalarin çoğunlukla kornea ön yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontakt lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş (Torik)yumuşak lenslerin kullanılması gerekir. Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş olan yumuşak kontakt lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler.

Küçük numaralarda gözlük ve kontakt lens numaraları ayni iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir. Son yıllarda kontakt lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir.

Gözümüzün önündeki kornea denilen saat camı gibi olan saydam yapının üzerine uygulanarak göz kusurunu düzelten optik disklerdir. Gözlüğün düzelttiği tüm kusurlar ve düzeltemediği bazı kusurlar lensle düzeltilebilmektedir. Uzağı iyi göremeyen miyoplar, uzak ve yakını iyi göremeyen hipermetroplar, uzağı veya yakını çarpık, gölgeli gören astigmatlar, katarakt nedeniyle lensi alınmış afaklar ve 40 yaşından sonra yakını göremeyen presbiyoplar için yumuşak, yumuşak torik, sert veya yarı sert lensler mevcuttur.

Sert (Gaz Geçirgen) Kontakt Lens

Göze oksijen geçişine izin verdikleri için gaz geçirgen lens de denilmektedir.Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda özellikle tercih edilirler.

Yumuşak  Kontakt Lensler
Günümüzde silikon hidrojel materyalden oluşan lensler daha önem kazanmışlardır.Bunların kullanımı oldukça rahattır.Gözdeki görme kusurunun tashihi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldığın da görünümü değiştirmezler.  

Renkli Lensler
Kozmetik amaçlı olan lenslerdir.Kişinin,doğal görünümlü değişik göz rengine sahip olmasına olanak sağlar.Aynı zaman da refraksiyon bozukluğu olan hastalar da da hem net görme hem de değişik göz rengine imkan sağlar.

Prostetik Lensler
Bir göz rengi çeşitli nedenlerden dolayı diğerinden farklı olan kişilerde,renk farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan yumuşak lenslerdir.

Kromojen Lensler
Renk körlüğü bulunan  insanlarda,renklerin algılanmasını,tonlarını seçebilmek amacıyla uygulanmaktadır. 

  • Kontakt lenslerin bazı kişiler için kozmetik faydası ve gözlük takmama rahatlığı yanı sıra gözlüğe göre daha iyi optik avantajları vardır.
  •  
  • Yüksek dereceli kusurlarda kontakt lensler küçük çaplı ve ince olmaları yanı sıra gözün direkt üzerinde takılması nedeniyle çevresel kısımlardaki görme bozukluklarını azaltırlar.
  • Tek gözünde ameliyat veya yaralanma gibi bir nedenle lensini yitirmiş (afak) olanlara verilen gözlük camları aşırı büyütme yaptığı için böyle bir gözlüğü hastanın kullanması zordur. Kontakt lenslerde büyütme faktörü oldukça azdır ve hasta tarafından kolaylıkla tolere edilebilir. Böylece hasta her iki gözünü kullanabilir hale gelir.
  • Her iki gözünde lens olmayanlarda da daha iyi bir çevresel görme temin edilir ve görüntü bozukluğu fazla olmaz.
  • Gözlüklerle çok az düzelme kaydedilebilen veya görmesi hiç düzeltilemeyen keratokonuslu veya başka bir nedene bağlı düzensiz korneası olan hastalar kontakt lenslerle sıklıkla iyi bir görme elde ederler.
  • Kontakt lenslerin sporcular ve özel iş gereksinimleri olan kişiler için de avantajları vardır.
  • Sporculara ve fiziksel etkinliği ön planda olan iş yapanlara önerilir.
  • Gözden kolay düşmezler.
  • Gözlük camına eşit ya da daha iyi görüntü sağlarlar.
  • Daha geniş görme alanı sağlarlar.
  • İlk  takışta uyum sağlanır.

Kontakt Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kontakt lens kullananlarda akut gelişen ağrı ve kırmızı göz , korneal ülser veya     enfeksiyon açısından risk taşırlar. Bu durumda hemen kontakt lenslerin çıkartılıp , göz doktoruna görünmeniz gerekir. Erken tanı tedavinin başarılı olmasını sağlayacaktır.
  • Lens kullanırken makyaj yapmak mümkündür.Ancak lenslerin makyaj malzemesiyle kirlenmemesine özen göstermeniz gerekir.
  • Lens gözünüzdeyken kesinlikle doktorunuzun önermediği hiçbir damlayı gözünüze damlatmayınız.
  • Lensleri her çıkarışta temizleyin, durulayın ve dezenfekte edin.Dezenfeksiyon sırasında lens kutusunu kapalı tutunuz.Aynı solüsyonu bir seferden fazla kullanmayın.
  • Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerinizi çıkarınız.
  • Lens kullanırken gözünüze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lensleri çıkarın ve gözleri bol suyla yıkayın.
Kontak lens kullanırken sağlıklı bir görüşü korumak için düzenli olarak göz kontrolü yaptırmak gerekir.

Kontakt lens kullanmak isteyen hastaların özel göz muaynesinden geçmeleri gerekmektedir.Göz kliniğimizde kontakt lens kullanmak isteyen hastalarımız göz muayeneleri yapıldıktan sonra kornea topografisi incelemesine alınmaktadır.Hastanın göz sağlığına en uygun lens seçimi yapıldıktan sonra , ilk kez kontakt lens kullanacaklara eğitim verilmektedir.İlk defa kontakt lens kullananlarda, gözde rahatsızlık hissi, göz yaşarması, kırpma, ışık hassasiyeti olabilmektedir.

Bu durum zamanla düzelmektedir,yumuşak lenslerde 3-5 gün ,sert lenslerde birkaç hafta kadardır.Süresi geçmiş ya da deforme lensler kullanılmamalıdır. Lens takıp, çıkarmadan önce eller Sıcak sabunlu suyla yıkanmalıdır. Lens kutuları haftada bir kez kaynatılmalıdır. Kaplardaki solüsyon her gün yenilenmelidir. Lens çok amaçlı solüsyon içerisinde minimum 4 saat bekletilmelidir. Lens musluk suyu ile temas ettirilmemelidir.

Reaksiyon gelişmesi halinde solüsyon değişikliği yapılmalıdır. Gözde meydana gelen kızarıklık, ağrı, sulanma, batma, ışığa hassasiyet gibi durumlarda lens çıkarılmalı ve göz doktoruna başvurulmalıdır. Kontakt lenslerinizi doktorunuzun size önerdiği solüsyon haricinde başka solüsyonlarla temizlemeyiniz.

Scroll to Top